50 års Jubilæum Loppetanken Haderslev

50 års Jubilæum Loppetanken Haderslev

I år er det 50 år siden Haderslev Y’s Mens Club åbnede sit første Loppemarked, som fandt sted i Det gamle Ridehus i Sejlstensgyde den 12-13. maj 1973.

Derfor har vi fejret vores jubilæum ved vores salg 12-13 maj i 2023. Vi havde inviteret vores samarbejdspartnere, kunder og andre til en reception lørdag kl. 11.

Det blev en fin dag. Rigtigt fint vejr, efterhånden også en del kunder og gæster, som deltog i receptionen. Repræsentanter fra de to Y’s Men’s Klubber: Erik Hansen og Jens Ole Overgaard holdt gode taler. Rigtig dejlig stemning hele vejen igennem, hvor folk blev beværtet med gratis kaffe, boller og lagkage fra Lagkagehuset. Så alt i alt en rigtig fin dag med mange mennesker. Selv om pressen var inviteret, mødte de ikke op på dagen, men Ugeavisen havde dog bragt vores pressemeddelelse et par uger før, og vores invitations-annonce i ugen op til jubilæet.
Tak til alle gæster, og til alle, som var med til at gøre fejringen mulig!

Genbrugstanken er ikke ny, men har været kendt i mange år. Først var det på markeder, hvor man handlede med mange forskellige varer, nye som brugte, og hvor alle kunne gøre en god handel.

Senere blev det loppemarkeder rundt omkring, og i 1972 åbnede Danmarks første regulære genbrugsbutik i Århus, hvis overskud gik til Folkekirkens Nødhjælp. Det blev en stor inspiration for mange andre frivillige organisationer, der på den måde kunne skaffe midler til forskellige almene, kirkelige, humanitære og sociale formål.

Det er året efter, i 1973, at Haderslev Y’s Men’s Club tog initiativ til loppemarkeder, i første omgang sammen med Lions Clubben i Haderslev. Men efter et par år blev det sammen med FDF, KFUM-Spejderne og KFUK-Spejderne i Haderslev. Loppemarkedet blev afholdt forskellige steder, men i 1994 åbnede Haderslev Y’s Men’s Club et loppemarked i den tidligere BP-tankstation på Teaterstien. Den havde været lukket i nogle år og var noget forfalden. Mod at sætte den i stand fik vi lov til at låne den i en periode. Det var på det tidspunkt noget af en satsning, men det gik!

Det var helt oplagt at kalde loppemarkedet for ”Loppetanken”, og det navn har holdt ved siden. I 1995 flyttede vi til et lokale på Godskajen ved havnen, men måtte flytte i 2009, da det skulle give plads til ”Søslangen”. Så fandt vi lokaler på Niels Bohrs Vej, og fra 2015 har vi holdt til på H.C.Ørstedsvej 2 J. Under vejs i forløbet blev Tørning Len Y’s Men’s Club etableret, og det var naturligt, at de kom med i arbejdet omkring Loppetanken. Vi har i alle årene haft salg hver den første lørdag i måneden, men Corona-tiden betød en række aflysninger. De erfaringer, som vi gjorde i den periode betød, at vi nu har ændret salget til hver fredag eftermiddag kl. 15-18 og lørdag formiddag kl. 10-13.

Selv om det stadig er et loppemarked, har vi ladet os inspirere af genbrugsbutikkerne sådan, at vi har opdelt Loppetanken i afdelinger, hvor varerne er sat op på en præsentabel måde. Vi er også blevet registreret som butik, sådan at vi kan benytte os af Mobile Pay. Og sådan ændrer visse forhold sig jo undervejs.

Formålet var – og er – at støtte det kirkelige børne- og ungdomsarbejde i KFUM-Spejderne, KFUK-Spejderne, FDF, KFUM og KFUK’s klubber m.fl., ligesom vi også har kunnet støtte humanitært arbejde i ind-og udland. Det må vi sige er lykkedes, for der er i årenes løb omsat for omkring 7½ million kroner. Når husleje, strøm og andre udgifter er betalt, har indsatsen betydet, at vi har kunnet støtte det gode arbejde med næsten 5 millioner kroner gennem årene. Det skyldes både den frivillige indsats fra Y’s Men’s Clubberne og fra spejderorganisationerne, men også det forhold, at der er mange, der har doneret effekter til salg, og at der har været mange kunder.

Alle jer vil vi gerne lade en stor tak gå videre til,!

Bemærk: Under fanebladet “Billedarkiv” findes der beskrivelser af flere begivenheder i Loppetankens historie.